Gastronomia Elbląg

Czy należy inwestować w gastronomię?

Gastronomia nie jest prostym kawałkiem chleba. Osoby bez żadnego doświadczenia, bez żadnych kwalifikacyji muszą znakomicie zastanowić się nad wejściem w tą branżę. Jeśli pomimo tego decydują się wyłożyć pieniądze powinny sobie zdawać sprawę z kilku rzeczy. Po pierwsze powinni postawić na pewny personel. Szef kuchni, kelnerzy oraz manager to podstawa. Druga sytuacja tyczy się specyfiki samego lokalu gastronomicznego. Najpopularniejszym barem gastronomicznym jest restauracja. Nie sprawdzi się ona jednak na niedużych, lokalnych rynkach. W wypadku mniejszych miejscowości należałoby pomyśleć o kebabie, budce z burgerami to znaczy ogólnie fast food. Należy też zdawać sobie sprawę, że gastronomia nie jest tanim biznesem. Na wejście postulujemy nawet kilkaset tysięcy złotych. Wystrój sali, wystrój kuchni, wymagane urządzenia oraz naczynia- to wszystko wiele kosztuje. Sporo będzie trzeba również wydać na uzyskanie niezbędnych koncesji, choćby na sprzedaż alkoholu. W skali roku cena takiej koncesji wynosi nawet 3 tys. zł. Wchodząc w biznes gastronomiczny należy również wziąć pod uwagę specyfikę lokalnego rynku. Restauracja z wyższej półki na pewno nie sprawdzi się na niedużym, regionalnym rynku na przykład na osiedlu z wielkiej płyty. Z kolei czynsze w centrum wielkich miast są w rzeczywistości niezmiernie wysokie. Gastronomia to nie łatwy kawałek chleba. Niedobór jakiegokolwiek doświadczenia w branży gastronomicznej jest porywaniem się z motyką na słońce. Oceńmy w związku z tym najpierw nasze zręczności, naszą żarliwość do prowadzenia biznesu a dopiero potem bierzmy się za prowadzenie osobistego przedsiębiorstwa.


Możliwość komentowania jest wyłączona.